Här är routrarna! Mobilt bredband för fjälltoppen

Huawei D100

Enkel router där usb-dosan kopplas in. Bra alternativ för den som har mobilt bredband och på billigast möjliga sätt vill dela uppkopplingen mellan flera datorer. Har endast en ingång för nätverkskabel. Säljs av Tre för 695 kronor. Instegsmodell utan extrafinesser.

Huawei E960

Simkortet stoppas in i routern. Fyra ingångar för nätverkskablar och anslutning för en vanlig telefon. Säljs bland annat av Tre och Telia. Pris från noll kronor om den köps ihop med abonnemang, drygt 2 000 kronor om den köps utan. Bättre än D100 om flera datorer ska anslutas med nätverkskabel. Plus för telefonfunktionen.

Option Globesurfer III

Den mest finessrika routern med ingång för extern antenn om det skulle behövas. Anslutning för en vanlig telefon och det går att skicka och ta emot sms via webbgränssnittet. Skrivare eller hårddisk kan anslutas och delas mellan datorerna genom en usb-kontakt. Pris runt 3 295 kronor utan abonnemang när den dyker upp i butikerna i slutet av oktober. Fullpoängare om man har användning för alla finesser. Annars i dyraste laget.

Ice.net D35

Finns bara hos operatören Ice.net, som driver ett mobilnät på de gamla nmt-frekvenserna vilket betyder att täckningen är god. I första hand en lösning för fast användning men batteridrift gör det möjligt att sätta upp en surfzon på stranden eller fjället. Säljs i paket med abonnemang och kostar från 396 kronor beroende på val. Levereras med adapter för laddning i bil. Kan vara enda alternativet om täckningen är dålig i de övriga näten